Divertimento in Es voor blazersoctet
 
  • March  /  Sarabande on a ground  /  Rondo
Gordon Jacob

Jacob werd geboren in een ambtenarenfamilie, waarin de muziek een belangrijke rol speelde. Van zijn drie zusters en zes broers, bespeelden de meesten een instrument en ook zijn moeder moedigde de jonge Gordon aan zich muzikaal te ontwikkelen. Zijn vader overleed toen Gordon drie jaar oud was. Toen hij echter aankondigde een carrière in de muziek te willen maken, werd dat voornemen "enigszins fronsend" begroet, zoals hij in 1960 in een radioprogramma bekende. Hij werd opgeleid aan het Dulwich College waar zijn muzikale talent zich verder kon ontwikkelen. Al op jeugdige leeftijd begon Jacob te componeren, ook voor grote (orkest-)bezettingen en zelfs zijn composities van opusnummers te voorzien. Dat laatste zou hij al spoedig achterwege laten. Een aantal van die werken werd door het schoolorkest uitgevoerd. Gordon Jacob dirigeerde ze een enkele maal zelf. Eventuele ideeën om zich als concertpianist te ontwikkelen, werd gedwarsboomd door een ongeluk dat hem op twaalfjarige leeftijd overkwam en waardoor zijn linkerhand minder goed functioneerde. Een carrière als blazer was evenmin mogelijk want Jacob had een hazenlip.

Gordon Jacob (1895-1984)

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak nam hij echter meteen dienst. In die oorlog verloor hij zijn broer Anstey Jacob in 1916 en werd in april 1917 zelf krijgsgevangene. Gedurende die periode ging hij verder in de muziek door bijvoorbeeld te schrijven voor het kamporkestje. Van 1920 tot 1924 studeerde Jacob het Royal College of Music: compositie bij Charles Villiers Stanford, muziektheorie bij Herbert Howells en dirigeren bij Sir Adrian Boult. In 1926 werd hij professor voor compositie, instrumentatie, orkestratie en muziektheorie en hij bleef in deze functie tot hij in 1966 met pensioen ging. Verder was hij dirigent van de Royal Amateur Orchestra Society en werd hij in 1968 tot Commander of the British Empire benoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog was hij een leerling en later een vriend van Ralph Vaughan Williams. Hij werd ook als de Engelse meester van de instrumentatie beschouwd, omdat zijn boek Orchestral Technique van 1931 nog immer veel gebruikt werd. Om deze redenen kreeg hij 1952 ook de opdracht het Engelse volkslied voor orkest voor de kroning van Koningin Elizabeth II te instrumenteren. Begin jaren 60 raakte zijn muziek in onmin, hij was te weinig vernieuwend.

Als componist schreef hij rond 700 werken in vele genres, maar zijn werken voor orkest, harmonieorkest, koor, piano en de kamermuziek zijn het meest bekend.