Wolfgang Amadeus Mozart
Serenade Nº11 in Es-dur kv.375 voor blazersoctet
 
  • Allegro maestoso  /  Menuetto  /  Adagio  /  Menuetto  /  Finale Allegro
W. A. Mozart schreef deze Serenade vermoedelijk in 1782 in Wenen.  Aanvankelijk schreef hij dit werk voor zes blazers.  Maar in 1782 liet keizer Joseph II een keizerlijke Harmonie oprichten met de beste Weense blazers, waarna Mozart een versie voor octet schreef.  Een Harmonie omvatte 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns.  Weldra werd dit een zeer populair ensemble onder de adel.  Een compleet orkest werd te duur en acht blazers waren kennelijk nog te betalen. 
 
Naast originele stukken voor Harmonie werden er al snel bewerkingen van populaire opera's gemaakt.  Ook Mozart maakte bewerkingen om zelf de revenuen te kunnen incasseren. 
 
Mozart schreef veel muziek voor blazers in allerlei bezettingen.  Deze Serenade Nº11 in Es-groot (kv.375) behoort met de Serenade Nº10 Gran Partita (kv.361) en de Serenade Nº12 in c-klein (kv.388) tot de populairste.  Hij noemde het zelf "Nachtmusik" naar aanleiding van gebruikelijke optredens in de open lucht.  Het is 18e eeuwse amusementsmuziek, van het hoogst denkbare niveau.
W. A. Mozart (1756-1791)